Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

Humans Fest presenta la seua X Edició sumant seus a la defensa dels drets humans a través del cinema i la cultura04/02/2019

Del 14 al 23 de febrer se celebrarà la X edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València ‘Humans Fest’ amb més seus i una major oferta audiovisual. Una edició amb una estrena a Europa, quatre a Espanya i dues a València.

En La Nau s'ha presentat la desena edició del Festival Internacional de Cinema i Drets Humans de València "Humans Fest", organitzat per la Fundació per la Justícia. El Director del festival, Javier Vilalta, acompanyat per Neus Fábregas, Regidora de Cooperació de l'Ajuntament de València, pel Director General de l'Institut Valencià de Cultura, Abel Guarinos, director del Col.legi Major Rector Peset, Carles Xavier Benedí i Paco Alós, Director de Relacions Institucionals i RSC de Caixa Popular, han presentat la programació del certamen, que tindrà lloc del 14 al 23 de febrer.

Durant la convocatòria s'ha rebut més de 600 pel·lícules, entre llargmetratges documentals i curtmetratges sobre llibertat, de tots els racons del món. Sent, per descomptat, els EEUU i Europa els que més han aportat. Aquest any a més, han participat en la convocatòria pel·lícules des d'Iran, Cuba, Trinitat i Tobago, el Sahara Occidental, Afganistan i Kosovo, entre altres.

En la selecció dels 10 llargmetratges documentals a concurs hi ha una representació de 9 països: els EEUU, Suècia, Alemanya, el Brasil, França, Noruega, Xile, Israel, i finalment una producció del continent africà, STRIKE A ROCK, dirigit per una directora Sud-africana. Als quals s'afegeixen 6 països més en la selecció dels 11 curtmetratges: Espanya, Regne Unit, Sahara Occidental, Turquia, l'Argentina i Grècia.

A més, la secció oficial de curtmetratges aquest any tracta sobre Llibertat i DDHH: afirmació i privació de les llibertats garantides per la declaració universal dels DDHH. Amb els curtmetratges es barreja gèneres de ficció, documental i animació, i com a novetat, podran veure's el 15 i el 16 de febrer també en la Filmoteca.

Una estrena a Europa, quatre estrenes nacionals i dues a València en la programació

Per a aquesta edició el Festival presentarà a València més estrenes que mai. Una estrena a Europa que ens mostra les dificultats de l'atenció sanitària als emigrants als EEUU en "Salut sense papers" del director Juan Freitez. També tindrem quatre estrenes nacionals; Rage Lists (Director Yaron Ben-Haim/ Israel), Police killing (Directors Natasha Neri, Lula Carvalho/ el Brasil), Ni d'Adán, ni d'Eva: una història intersex (Directora Floriane Devigne/ França) i Making sense together (Directora Ellen Ugelstad/ Suècia) que tracten temes que van des de l'activisme, la intersexualitat, el dret sanitari o la violència en la fabelas.

A més, comptaran amb dues estrenes a València. Golden down girls / "as chicas deñ amanecer dorado", del Director Noruec Håvard Bustnes, reflexiona sobre l'auge de l'extrema dreta a Grècia i la seua representació política amb "Amanecer Dorado". D'altra banda, la xilena "El pacto de Adriana" narrarà la relació d'una jove en descobrir que la seua tia havia col·laborat estretament amb el règim de Pinochet.

Premi compromís per la cultura per a Carmen Alborch, "Pau i Justícia" per a Abdelatif Hwidar i "Acollida" per a Emilio Martí

Abdelatif Hwidar rebrà el Premi Pau i Justícia per la seua carrera com a actor, director tant de cinema com de teatre, amb un compromís ferm pels drets humans, les persones refugiades i per ser un defensor a ultrança de pobles com el Palestí i el Saharahui. Abdelatif és un activista que manté un discurs clar i alt sobre la diversitat, el gènere i els col·lectius vulnerables. Col·laborador de Humans Fest en el passat presentant la Pel·lícula "Loa Chicos del puerto de Valencia" d'Alberto Moráis.

La seua filmografia sempre té un tint social amb pel·lícules com Kanimambo, Manspreading o l'obra de teatre Tierra de Fuego sobra la causa palestina.

A més, en aquesta edició el festival afegeix dos premis més com a reconeixement al compromís. Premi "Acollida" al treball i defensa dels Drets Humans per al cineasta Emilio Martí i un premi al compromís per la cultura per a Carmen Alborch.

La Filmoteca es converteix en seu de tota la secció oficial i en aquesta edició es presenten més activitats paral·leles en diferents espais

La Filmoteca de València projectarà integramente la secció oficial, llargmetratges documentals i secció curts, conviéndola en l'espai principal de projecció del Festival.

Per part seua, el Col·legi Major Rector Peset de la Universitat de València continuarà sent una de les seus que albergarà una secció paral·lela nova, la secció Barrexat, produccions valencianes en matèria de DDHH. L'altra secció nova, secció de cinema Romaní, es podrà gaudir en el Centre Cultura Contemporània del Carme i hi haurà una passada especial fora de concurs en Convent Carmen. D'aquesta manera, el festival continua teixint nous vincles a la ciutat i sumant veus a la defensa de drets humans a través de la cultura.

El Cinestudio d’Or, igual que altres anys, exhibiran abans de cada passada els micrometrajes "1 minuto, 1 derecho". Aquests curts de breu durada han estat realitzats en centres escolars, universitats i centres d'atenció a persones amb el risc d'exclusió social. Hi ha un premi en aquesta categoria i el públic contribuirà a l'elecció dels guanyadors amb el seu vot, que se sumarà al del jurat.

La Nau continua sent una de les seus principals del festival. Aquest any acull la roda de premsa i el fòrum de DDHH. Un espai per a la reflexió sobre presó de salut mental i delictes d'odi.

A més, el MUVIM acollirà les passades matinals de la secció oficial. Un horari apropiat per a premsa i jurat universitari. Amb aquesta proposta es pretén millorar la dinàmica i augmentar les possibilitats de visionat. Però també, les dues passades de la secció Humans, dedicada al festiva convidat d'aquest any, Nuremberg International Human Rights Film Festival.

En la cerimònia de clausura el 23 de febrer es lliuraran els premis de Millor Llargmetratge Documental, Millor Curtmetratge i dos premis a Millor Curtmetratge "1 minuto, 1 derecho" (un per a una proposta escolar i un altre per a la producció d'un centre d'atenció per a persones amb el risc d'exclusió social).

Caixa Popular - Febrer 2019