Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

La Nau presenta un llibre publicat pel MIT de diàlegs a 33 científics, humanistes i creadors de primer nivell, amb la col·laboració de Caixa Popular26/09/2017

L’autor Adolfo Plasencia conversa sobre física, computació afectiva, la interfície cervell-màquina, neurociència, o el futur del treball

Adolfo_Plasencia_amb_el_llibre

L’escriptor de ciència i tecnologia i columnista Adolfo Plasencia presenta al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València un llibre editat per l’Editorial MIT Press, del prestigiós Institut Tecnològic de Massachussets (MIT), en el qual dóna veu a 33 científics, humanistes, tecnòlegs i creadors de primer nivell. La presentació del llibre se celebrarà demà, dia 27 de setembre, a l’Aula Magna, a les 19:30 hores i el presentador serà el filòsof de la ciència i matemàtic Javier Echeverría. L’entrada és lliure.

Sota el títol ‘Is theuniverse a hologram? ScientistsAnswerthe Most ProvocativeQuestions’ -És l’univers un holograma? Els científics responen a les preguntes més provocatives-, en el llibre, el prefaci del qual ha escrit el prestigiós Tim O’Reilly,formulador de la Web 2.0, l’autor dialoga amb científics, humanistes i creadors, entre els quals hi ha el químic Avelino Corma (ITQ/CSIC-UPV), els físics Ignacio Cirac (Max Planck Inst.), José Bernabéu (IFIC-CERN) o Pablo Jarillo-Herrero (MIT), el neurocientífic Álvaro Pascual-Leone (Harvard), el pintor José María Yturralde, el responsable del Programa Galileu, Javier Benedicto (ESA), o els filòsofs Javier Echevarría (Ikerbasque) i David Casacuberta (UB); l’investigador en intel·ligència artificial José Hernández Orallo (UPV-Univ.Cambridge); el científic de la computació Bernardo Cuenca (U.Oxford) i l’investigador de la interfície cervell-màquina José M. Carmena (UC Berkeley).

Entre les figures internacionals, destaquen els impulsors dels moviments de programari lliure i codi obert, Tim O’Reilly, John PerryBarlow, HalAbelson (MIT CSAIL) i Richard Stallman (FSF); el Premi Nobel de Química Mario J. Molina (USC Sant Diego), el restaurador dels frescos de Miquel Àngel a la Capella Sixtina, GianluigiColalucci; o els professors i investigadors Henry Jenkins (USC Los Angeles), HalAbelson (MIT); i la investigadora en computació afectiva del MIT MediaLabRosalind W. Picard, l’astrofísica Sara Seager (MIT), o la vicepresidenta i CIO de Harvard, Anne Margulies.

Tant José Bernabeu, com Pablo Jarillo-Herrero, José Hernández-Orallo, José M. Carmena, Avelino Corma o José María Yturralde han rebut la seua formació o han exercit a la Universitat de València.

“Es tracta d’un llibre de diàlegs, no d’entrevistes, ja que tots dos són gèneres conceptualment molt diferents. Des dels diàlegs de Plató sabem que un dels millors camins per a la cerca conjunta del coneixement és fer-ho dialògicament”, explica l’autor.

Els diàlegs es van realitzar en persona, peraixò l’autor va viatjar per reunir-se amb els participants d’aquest llibre i obtenir informació sobre la física, cosmologia, neurociències, intel·ligència artificial, computació, tecnologia i nous mitjans digitals, filosofia, educació, intel·ligència artificial, art, o el futur del treball, entre altres matèries. El llibre consta de quatre blocs: ‘El món físic’, ‘Informació’, ‘Intel·ligència’ i un diàleg-epíleg en el qual l’artista José María Yturralde, fa una reflexió sobre les relacions entre ciència i art; sobre si en art es pot pintar el buit; o anar al passat i canviar-lo; o saber si és certa o no l’equació: Bellesa ≠ veritat.

Entre els protagonistes d’aquest volum hi ha 14 espanyols i 8 valencians, que treballen en prestigiosos centres de recerca que són avui d’absoluta avantguarda científica de tot el món. Plasencia valora molt positivament que entre aquesta sèrie de científics de primer nivell hi haja també aquests prestigiosos investigadors i creadors espanyols.

Adolfo Plasencia, bloguer, escriptor i columnista de ciència i tecnologia, va dirigir i presentar durant més de sis anys el programa de televisió de ciència i tecnologia ‘Tecnópolis’. Va ser cofundador del MITUPV Exchange, iniciativa conjunta, del MIT i la Universitat Politècnica de València, que va funcionar durant 12 anys.

L'acte s'inscriu en el marc de les activitats de l'Escola Europea de Pensament Lluís Vives un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com a un espai per a la reflexió i el debat obert, participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat a escala mundial i també per a la societat valenciana.

L’Escola compta, a més, amb la participació d’altres actors de l’Administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, l’Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, l’Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Caixa Popular - Setembre 2017