Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

Amb la col·laboració de Caixa Popular, el periodista Josep Maria Martí Font presenta a La Nau el seu llibre sobre la hegemonia de les ciutats 14/11/2017

El periodista Josep Maria Martí Font presenta el 14 de novembre, a les 19 hores, al Centre Cultural La Nau de la Universitat de València, el seu últim llibre La España de las ciudades (EDLibros, 2017). En aquest assaig esbossa un model d’estat municipalista, en el qual les ciutats cada vegada tenen més pes, enfront de la pèrdua de poder autonòmic i estatal.

D’acord amb l’autor, és a les ciutats on es genera la riquesa, on es construeixen els imaginaris del poder i on es fabriquen els fils que teixeixen el pensament i la cultura. També és el lloc on habiten les elits, inclosa la burocràcia, els alts funcionaris i els actors econòmics i financers. Però, per contra, l’estat les nega com a realitats polítiques perquè vol conservar el control. Les ciutats, tanmateix, comencen a pensar que no necessiten l’estat, en un món on el concepte de sobirania s’exerceix per sobre d’aquests.

Aquest assaig, en el qual s’analitza el paper de Madrid, Barcelona o València, constitueix una crònica de l’Espanya de les ciutats, en un model d’organització política alternatiu, que podria redefinir els projectes de reforma de l’estat espanyol. "

Una suerte de iberia urbana para cambiar España", conclou l’autor.

La conferència s’emmarca dins el cicle ‘Ciutat i urbanisme’ que organitzen la Universitat de València, a través de l’Escola Europea de Pensament Lluís Vives, i el diari Levante-EMV, en el marc del programa Claustre Obert, i que acaba dimarts dia 21 de novembre, amb la taula redona titulada ‘Urbanisme i arquitectura per pensar’, que reunirà a La Nau a José Luis Miralles (Taller d'Urbanisme de la UPV) Isabel Bolufer (regidora d'Urbanisme de Xàbia), Ramón Marrades (director d'Estratègia de la Marina de València) i l'arquitecta Elena Azcárraga Monzonís.

L’Escola Europea de Pensament Lluís Vives és un projecte cultural, impulsat des del Vicerectorat de Cultura i Igualtat, amb la gestió de la Fundació General de la Universitat de València, que es configura com un espai per a la reflexió i el debat participatiu i crític sobre els assumptes d’actualitat. L’Escola, a més, té la participació d’altres actors de l’administració pública i de la societat civil: Presidència de la Generalitat, Ajuntament de València, Conselleria de Transparència i d’Educació, Investigació, Cultura i Esport, Acadèmia Valenciana de la Llengua, Institut Alfons el Magnànim, Escola Europea d’Humanitats i Caixa Popular.

Caixa Popular - Novembre 2017