Caixa Popular

Logo ruralvía

 Español
Buscador

Contra la brutalitat, paraules i imatges. El Festival 10 Sentidos celebra un col·loqui sobre la representació de la violència en l'art30/04/2019

La conferència tindrà lloc el pròxim 3 de maig en el Palau de la Generalitat. Ana Císcar presenta una intervenció a partir de ‘Els afusellaments del 3 de maig’, de Goya. Patrocinat per Caixa Popular, aquesta trobada amb les arts vives reflexiona sobre l'agressivitat que impregna la nostra societat.

Per què motiu la violència i els problemes socials han produït (i continuen produint) tanta fascinació en artistes de tots els temps? Es tracta d'una qüestió de compromís creatiu? O potser es deu a l'atractiu estètic que troben en l'explosió d'aquestes pulsions animals? Quines reaccions produeix en el públic la plasmació de la brutalitat en peces culturals? Aquests i altres interrogants centren el col·loqui “La Representació de la Violència en l'Art”, que tindrà lloc el pròxim 3 de maig en el marc del Festival 10 Sentidos. Aquesta trobada amb les arts vives, que compta amb el patrocino principal de Caixa Popular, celebra al maig de 2019 la seua VIII edició i, sota el lema ‘Bèsties’, cerca abordar la violència que impregna cada capa de la nostra societat.

Així, al costat de la dansa, el teatre, la performance i les instal·lacions, la programació de ‘Bèsties’ inclou també espais per al diàleg amb experts i l'exploració teòrica des de la paraula. No és al cap i a la fi la conversa i l'intercanvi d'idees un antídot contra la brutalitat? En concret, aquesta xerrada, que se celebrarà a partir de les 19.30 hores en el Palau de la Generalitat, comptarà amb la participació d'Áurea Ortiz (professora d'Història del Cinema de la Universitat de València), Fernando Castro (professor de Éstética de la Universidad Autónoma de Madrid, crític d'art i comissari d'exposicions) i María Trénor (cineasta). Amb la crítica d'art Marisol Salanova com a moderadora de la trobada, els tres especialistes reflexionaran sobre la representació de la violència al llarg de la història de l'art i les conseqüències que aquests enfocaments creatius han tingut en les comunitats de cada època. Si l'art és un reflex de l'esperit de cada societat, dels seus temors i prejudicis, dels seus anhels i odis, què podem aprendre sobre la concepció i gestió de l'agressivitat a partir de les peces que han omplit museus, galeries o palaus? L'entrada a la conferència és lliure fins a completar l'aforament.

I Goya, sempre Goya

A més d'aquest col·loqui, el mateix 3 de maig el Palau de la Generalitat acollirà la proposada Armes per a salvar homes, imatges per a sotmetre'ls, d'Ana Císcar. En aquesta producció es parteix de l'obra Els afusellaments del 3 de maig, de Francisco de Goya, una peça que subratlla la relació entre la racionalitat il·lustrada que portaven els francesos i la violència que enterboleix tot projecte ideal. D'aquesta manera, Císcar presenta una creació formada per un llenç i una intervenció audiovisual. A partir d'aquests dos elements, va juxtaposant a manera de collage imatges en les quals es constata “la capacitat demolidora del gènere humà que, contradient els ideals de la Il·lustració d'emancipació i progrés, han esdevingut el contrari del seu propòsit inicial”. Mitjançant aquesta descontextualització de les imatges, l'artista cerca generar una discontinuïtat que inste a l'espectador tant a preguntar-se sobre el sentit del que contempla com a qüestionar-se el relat històric dominant.

Des del seu naixement en 2011, el Festival 10 Sentidos aposta per un potent contingut social i cada nou lliurament gira entorn d'una temàtica diferent. D'aquesta manera, en el cas de l'actual edició, les propostes ofertes pretenen convidar al debat sobre les pulsions més fosques de l'ésser humà i sobre la capacitat, o no, de l'art per a canalitzar aquesta agressivitat que ens horroritza i ens estremeix, que ens hipnotitza i ens atreu. Un any més, Caixa Popular exerceix com a patrocinador principal del Festival 10 Sentidos, projecte que conjumina dos dels pilars fonamentals de la seua filosofia: la cultura i la implicació social.

Caixa Popular - Abril 2019